Aer conditionat

Aparatul tău de aer condiționat nu răcește? Află care pot fi cauzele

Vara înseamnă temperaturi ridicate de chiar și 40 de grade. Ultimul lucru de care ai nevoie într-o zi călduroasă este un aparat de aer condiționat care nu răcește. Nopți nedormite și după amiezi în care ai vrea să te relaxezi, dar nu poți de căldură nu sunt pe lista nimănui de activități preferate.

Te-ai gândit vreodată de ce aerul condiționat nu se răcește? Hai să vedem unele dintre cele mai probabile cauze ale acesteia.

Unele motive pentru care aerul condiționat nu răcire pot fi remediate acasă, în timp ce altele sunt cel mai bine lăsate în grija unui tehnician HVAC.

1. Setări incorecte din telecomandă – Una dintre cele mai de bază greșeli făcute de utilizatori este că nu verifică setările temperaturii și a modului de funcționare din telecomandă. Oricine poate schimba setările termostatului , fie intenționat, fie accidental. Dacă setarea termostatului nu este setată la modul răcire, este firesc ca aerul condiționat să nu se răcească. Numai după ce setarea este modificată la „Cool”, aerul condiționat va începe din nou să vă răcească casa conform dorinței dvs.

2. Filtre de aer murdare – Un alt motiv predominant pentru care un aparat de aer condiționat nu răcește sunt filtrele de aer murdare. Cerința de bază a oricărui sistem de răcire este fluxul de aer fără blocaje. Filtrele de aer murdare și înfundate merg împotriva acestei cerințe de bază. Un sistem care nu poate refula aer nu va putea răci în cantitatea pe care casa ta o cere. Curățarea filtrelor se face foarte ușor și nu ar trebui să dureze mai mult de câteva minute. Odată ce curățați filtrele, fluxul normal de aer se va relua, iar răcirea se va întâmpla ca înainte.

3. Evaporator înghețat – Evaporatorul este partea din aparatul de aer condiționat responsabilă pentru răcirea aerului la interior. Pe măsură ce aerul cald din interior trece peste aceste schimbător, căldura și umiditatea sunt extrase din ele. Ca rezultat, aerul devine mai rece. Când evaporatorul este înghețat, aripioarele acestuia nu reușesc să extragă căldura și umiditatea din aerul care trece peste ele. Prin urmare, aerul se întoarce în interior cu o diferență nesemnificativă de temperatură, și puteți crede că aparatul de aer condiționat nu funcționează. Care sunt semnele că evaporatorul a înghețat?

  • Formarea înghețului sau a gheții pe tubulatura de refrigerare din cupru.
  • În cazuri extreme, formarea gheții se extinde la tubulatura de refrigerare care iese afară.
  • Facturi mari de curent electric.
  • Condens excesiv.
  • Răcire insuficientă.

Pentru această problemă, cel mai bine este să apelați tehnicianul HVAC pentru a rezolva problema.

4. Pierderea agentului frigorific – Uneori, țevile de agent frigorific dezvoltă găuri sau fisuri din cauza coroziunii sau a unui accident. Din aceste mici perforări, agentul frigorific se evaporă. Când cantitatea de agent frigorific scade drastic, evaporatorul nu mai pot răci aerul. Singura opțiune este de a sigila fisurile și de a umple agentul frigorific pierdut la nivelul necesar. Problema aici este că agentul frigorific este o substanță periculoasă și are nevoie de intervenție specializată. Prin urmare, dacă suspectați o scurgere de agent frigorific în aparatul dvs. De aer condiționat, apelați tehnicianul HVAC de încredere.

5. Un aparat de aer condiționat subdimensionat – În cazul în care dimensiunea aparatului este prea mică pentru a acoperi nevoile de răcire pentru casa ta. La început, poate părea că totul este bine, dar pe măsură ce temperatura exterioară crește, aparatul de aer condiționat se va lupta să țină pasul. Din acest motiv este bine să vă consultați cu un specialist înainte de a alege mărimea potrivită a aerului condiționat.

6. Nu s-a făcut mentenanța – Să sari peste întreținere este un alt motiv pentru care aparatul de aer condiționat să nu răcească. Deoarece componentele suferă uzură din cauza orelor lungi de utilizare și coroziunea își joacă, de asemenea, rolul, capacitatea de răcire scade constant. Deoarece întreținerea abordează toate aceste probleme, cel mai bine este să nu săriți peste ea. Un aparat de aer condiționat bine întreținut este mai fiabil, eficient din punct de vedere energetic și are o durată de viață mai lungă. Vezi pachetele noastre de mentenanță aici https://aerdeal.ro/mentenanta-aer-conditionat/

7. Obstrucție în jurul unității exterioare – Căldura extrasă din aerul interior este eliminată în exterior de unitatea exterioară. Dacă există vreo obstrucție în jurul unității exterioare sub formă de tufișuri care cresc prea aproape sau piese de mobilier, aparatul nu va putea funcționa la parametrii proiectați. La rândul său, eficiența aerului condiționat scade și se simte aproape ca și cum nu răcește. Curățarea aripioarelor unității externe și a zonei imediat în jurul unității va rezolva problema.

8. Izolație slabă sau suprafețe vitrate mari – Dacă calitatea izolației utilizate în interior este slabă, nu există nici un fel că aerul rece va rămâne rece pentru suficient timp. Pereții pe care soarele îi încălzește, vor radia căldura la interior. La fel și suprafețele vitrate mari, care vor permite căldurii să intre sub formă de radiație. Dacă doriți ca aerul să răcească casa în mod corespunzător, puteți fi prietenoși cu natura și planta un copac în curte, care va feri casa de razele soarelui. Iar la interior țineți perdelele trase atunci când soarele intră pe fereastră, pentru a crea o barieră pentru radiația solară.

9. Ventilație excesivă – În numele aerisirii casei, dacă intenționați să păstrați ferestrele sau ușile deschise, nu există nicio modalitate de a menține aerul rece la interior. Dacă doriți să ventilați casa prin deschiderea geamurilor, păstrați aparatul de aer condiționat oprit în acest timp. După ce porniți aerul condiționat, asigurați-vă că există uși și ferestre deschise prin care aerul tratat poate scăpa.

Acum că știți motivele probabile pentru care aerul condiționat nu poate răci, este timpul să fiți mai vigilenți.

Dacă locuiești în Cluj sau Târgu Mureș și dorești să programezi o inspecție adecvată a unității HVAC, apelează experții în aer de la Aerdeal. Echipa noastră bine echipată de profesioniști se poate ocupa, de asemenea, de reparații HVAC, întreținere și instalare. De asemenea, oferim soluții pentru îmbunătățirea calității aerului interior. Luăm măsuri prompte și oferim servicii de top la un cost accesibil.