Aer conditionat

Te gândești să îți cumperi un aparat de aer condiționat? Pune-ți mai întâi aceste întrebări!

Fie că locuiești în Cluj – Napoca sau alt oraș, un aparat de aer condiționat este bine venit. Acasă sau la serviciu, aceste dispozitive inteligente ne mențin confortabili atunci când climatul de afară este mai puțin plăcut!

Climatul României are diferențe mari de temperatura de iarna până vara, și diferă fată de țările din jur pentru care cerințele de aer condiționat sunt diferite. Cu toate acestea, dacă ești la cumpărături pentru un aparat de aer condiționat astăzi sau în următoarele câteva luni, există câteva lucruri pe care va trebui să le iei în considerare. Iată care sunt cele mai importante întrebări pe care merită să ți le pui înainte de a începe cumpărăturile!

Unde locuiesc?

Să începem cu cel mai important lucru care v-a inspirat să vă gândiți la aerul condiționat: clima. Aici, în România, avem un climat cu diferențe de temperaturi de aproape 50 de grade de la sezonul de vară la cel de iarnă. Deci, prima întrebare pe care ți-o pui este dacă vrei să folosești aparatul de aer condiționat doar vara, sau tot timpul anului. Acest lucru trebuie ținut în vedere dacă vreți să vă luați un aparat de aer condiționat eficient și pentru încălzire până la – 25 de grade.

Temperaturi din lunile de vară în creștere în mod constant, fac ca răcirea să fie o cerință. Cu toate acestea, sudul României ajunge la temperaturi mult mai mari ca zona Ardealului, deci nu ne putem plânge atât de tare.

Cum arata locuința ta?

Un alt lucru să ia în considerare este dimensiunea și configurația casei tale. Dacă ai o garsonieră mică, o singură unitate de aer condiționat ar trebui să fie suficientă – dar dacă ai o casa cu mai multe camere, ar trebui sa iei in considerare un sistem multi split. De asemenea, este bine să te gândești care camere au nevoie cel mai mult de aer condiționat. De exemplu, dacă tu și familia ta sunteți de obicei în camera de zi, acesta va fi un spațiu de prioritar – dar dacă sunteți cel mai preocupat de un somn confortabil, dormitoarele vor fi mai importante.

Am nevoie de permisiunea cuiva?

În România nu este necesară cererea acordului vecinilor precum este reglementat prin lege la țările din vest. Instalarea aerului condiționat va adăuga aproape sigur la valoarea de re-vânzare a casei, cu condiția să cumpărați o unitate de bună calitate și să îi faceți mentenanța la timp.

Desigur, dacă ești în chirie, va trebui să soliciți permisiunea de a face orice fel de modificare a casei tale și să discuți direct cu proprietarul (amintindu-le este o investiție bună!). Dacă ai de gând să trăiești acolo pentru un timp mai lung, ați putea dori chiar să sugereze o eșalonare a costurilor în costul chiriei.

Care sunt opțiunile mele?

Este posibil să fi avut un aparat de aer condiționat în trecut, sau poate că nu ai avut până acum unul. În orice caz, este ușor să fii copleșit de numărul de modele și de toată tehnologia implicată. Pentru a te ajuta să restrângi terenul de joc, poți sorta aparatele de aer condiționat în două tipuri principale.

  • Sistemele split – care conțin două părți, o unitate interioară și o unitate exterioară, conectate între ele cu doua țevi de cupru și o conexiune electrica
  • Sistemele multisplit – care conțin mai multe părți, mai multe unități interioare, o singura unitate exterioară, conectate tot prin țevi de cupru și conexiune electrică.

Frumusețea acestui sistem este că îl puteți folosi pentru a încălzi sau răci camere individuale sau o zonă diferită a casei în mod independent.

Apoi va fi nevoie să îți dai seama care sunt opțiunile suplimentare pentru care merita să investești în plus și pe care nu merită să dai banii pentru că nu le folosești.

Cât trebuie să îmi bugetez pentru un aer condiționat?

Există două lucruri principale de reținut aici: în primul rând, costul inițial al unității și al instalării și, în al doilea rând, costul de funcționare. Unitățile de calitate mai bună tind să fie mai eficiente din punct de vedere al deci să aibă costuri de funcționare reduse pe termen lung și durată de viață mai mare.

Atunci când cântăriți diferite modele, puteți evalua cât de eficiente sunt. Sistemele split sunt clasificate folosind clasa energetica A+++, A++, B, C, D și așa mai departe. Cu cât sunt mai multe plusuri, cu atât mai bine – cu atât facturile de energie ar putea fi mai mici. Sistemele de aer condiționat sunt evaluate de asemenea și utilizând ratinguri de eficiență energetică (E.E.R) și coeficienți de performanță (C.O.P) – care se referă la răcire și, respectiv, încălzire. În mod similar, cu cât EER/COP este mai mare, cu atât sistemul ar fi mai eficient.

Ce va implica instalarea?

Montarea unui aparat de aer condiționat va implica mici modificări pe care le vei aduce casei și este o idee bună să fie pregătiți pentru realitățile de instalare. Un sistem simplu split poate fi adesea instalat în câteva ore. Ce mai mai bine este să discutați cu instalatorul legat de poziția de montaj a celor două unități să găsiți poziția optimă din punct de vedere tehnic și estetic. Oricum vă spunem din start, nu veți scăpa de forajul prin peretele exterior, care este necesar pentru trecerea conductelor de cupru care conectează cele doua unități. Dar nu vă îngrijorați, diametrul acestei găuri are maxim 7-9 cm deci nu este atât de mare.

Pot primi consiliere gratuită?

Lumea aerului condiționat poate fi confuză, dar nu putem sublinia suficient importanța sfaturilor specializate. Suntem dealerii specializați Daikin și ne place să ne împărtășim experiența noastră pentru a ajuta clienții să aleagă unitatea potrivită și să se asigure că unitatea lor va funcționa bine pe termen lung fără să existe probleme.

Dacă și tu vrei să primești consultanță pentru aparatul de aer condiționat care ți se potrivește, contactează-ne direct la telefon, sau completează formularul nostru.